🤧 Verkouden? Geen paniek! Als stemacteur en veelprater heb ik mijn eigen maniertjes om met verkoudheid om te gaan. Maar ook docenten en vergadertijgers kunnen hier baat bij hebben!

Verkoudheid kan een vervelende onderbreking zijn in onze dagelijkse routine. Helaas is het iets waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen. 

1️⃣ Mijn eerste tip is om veel water te drinken en het drinken van melk en vruchtensap te vermijden. Water is essentieel voor het behoud van een gezonde stem. Het helpt om het slijmvlies in de keel te bevochtigen en de stembanden soepel te houden. Melk en vruchtensap kunnen daarentegen de keel slijmerig maken, en dat wil je niet!

2️⃣ Mijn tweede tip is om zoutwater neusspray te gebruiken. Deze kun je gemakkelijk zelf maken met water, zout en een klein beetje baking soda. Het gebruik van zoutwater neusspray kan helpen om de neusholtes te reinigen en de ademhaling te vergemakkelijken, vooral bij een verstopte neus.

3️⃣ Vermijd hoesten, kuchen en keel schrapen zoveel mogelijk, omdat dit niet goed is voor de stem. Schreeuwen of fluisteren is ook niet goed voor de stem, dus probeer zoveel mogelijk normaal te praten. Als je slijm voelt, doe dan korte stemoefeningen door te neuriën, en zorg dat het er met trillingen uitgaat. Dit kan de keel helpen om het slijm kwijt te raken.

4️⃣ Als je last hebt van beginnende keelpijn, kun je gorgelen met Superol poeder. Dit ontsmet de keel en kan de pijn snel verminderen. 

5️⃣ Als het gaat om stemgebruik, is stemrust ook een zeer effectieve methode. Probeer zoveel mogelijk rust te nemen en je stem niet te belasten totdat je weer aan het werk moet.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel we onszelf slecht kunnen horen klinken wanneer we verkouden zijn, ons publiek het waarschijnlijk niet zo erg vindt als we denken. 😉

👊🏻Succes!