Sinds de start van SBS6 ben ik een van de vaste stemmen van het dagelijkse nieuwsprogramma Hart van Nederland. Hoe ben ik daar terechtgekomen?

Als ik in augustus 1995, één dag voor de eerste uitzending van Hart van Nederland, bij SBS aan het werk ga als video-editor, blijkt dat men is vergeten een voice-over te boeken. “Kutje Cola Annie, we moeten nog een voice-over hebben!” roept producent Marck Feller over de gang. Omdat mijn ambities al jaren bij de radio en stemmenwerk liggen, bied ik meteen aan een stemtest te doen. En met succes.

Mijn voice-over werk is dan nog niet geweldig goed, maar gelukkig hebben we dan ook nog niet zoveel kijkers. Maar ‘practice makes perfect’, vooral als je vijf dagen in de week betaald kunt oefenen. Ook dankzij de lesjes van Judith Bosch en tips van collega’s als Milika Peterzon, Cilly Dartell en Pauline van Aken gaan mijn voice-over skills met sprongen vooruit.

Hart van Nederland wordt uiteindelijk zelfs zeer succesvol. Kijkersaantallen van anderhalf miljoen, op het hoogtepunt soms uitschietend naar twee miljoen kijkers of hoger, zijn geen uitzondering. Het NOS Journaal en Hart gaan vaak nek aan nek in de dagelijkse kijkcijfer top 10.

 

Hart van Nederland nieuwe stijl

Alhoewel het aantal kijkers nog steeds groot is, vindt er wel een verschuiving plaats. De gemiddelde kijker wordt ouder en beweegt daarmee langzaam buiten de doelgroep van commerciële televisie.

In augustus 2012 komt er een koerswijziging; op zoek naar een jonger publiek wordt de vorm van de programma’s Hart van Nederland en Shownieuws radicaal veranderd. Er is geen ruimte meer voor een aantal vaste gezichten en ook de vaste stemmen verdwijnen. Vanaf dat moment zullen de verslaggevers de teksten van hun eigen verhalen inspreken.

Dat valt ook de redactie van RTL Boulevard op:

SBS 6 heeft opnieuw afscheid genomen van een vaste kracht bij Hart van Nederland. Voice-over Arno Lubbinge is weg. Vanaf de eerste uitzending op 29 augustus 1995 was Arno één van de stemmen van Hart van Nederland. Afgelopen zondag heeft Arno zijn laatste Hart van Nederland ingesproken, heeft RTL Boulevard bevestigd gekregen.

– RTL Boulevard

 

De stemmen van Hart van Nederland

Door de jaren heen heb ik een keur aan voice-over collega’s gehad, sommigen bleven wat langer dan anderen.
Dit zijn de stemmen van Hart van Nederland – op min-of-meer willekeurige volgorde (ik hoop dat ik iedereen heb): Michiel Koudstaal, Lex Peters, Bas van der Ham, Mark Labrand, Bart Slim, Jeroen Kimmel, Bart Ettekoven, Robert-Jan de Boer, Mark Heijster, Roland Snoeijer, Joost van der Stel, Henk Blok, Sander Versluijs, Pieter Vorage, Bas van Halderen, Peter Teekamp, Martijn Kolkman en Robert Feller.

 

“Rechtstreeks vanuit onze hoofdstad is dit Hart van Nederland”

In de maanden die volgen op de koerswijziging blijkt dat de aanpassingen niet het gewenste effect hebben. En stilletjes keert Hart van Nederland terug naar het vertrouwde format.

Vanaf 5 januari 2015 zijn ook de vorm en vormgeving weer als vanouds. Robert Feller en ikzelf starten de uitzendingen weer de vertrouwde tekst “Rechtstreeks vanuit onze hoofdstad is dit Hart van Nederland”. Daarnaast voorzien wij nu ook het programma Shownieuws van commentaar*.

* Veel kijkers denken dat ik altijd al de stem van Shownieuws was, maar dat is niet helemaal waar. In het prille begin, als Shownieuws nog een rubriekje in Hart van Nederland is (met Albert Verlinde!), spreek ik dat uiteraard ook in. Maar sinds Shownieuws als ‘zelfstandig’ programma op de buis is – tot medio 2012, is Bart Slim de vaste stem van Shownieuws. Incidenteel heb ik weleens voor hem ingevallen.

De kijkcijfers van Hart van Nederland en Shownieuws zijn stukje bij beetje verbeterd, hoewel ze nog niet zo waanzinnig hoog zijn als in de hoogtijdagen. Maar nu ik dit schrijf, eind 2015, zit de groei er nog steeds in.

Ook na twintig jaar zit ik nog steeds met veel plezier achter de microfoon bij Hart van Nederland. Ik merk nog iedere dag dat ik leer en mijn skills verbeter. Elk onderwerp is een klein verhaaltje en ik vind het heerlijk om die te vertellen. Verhaaltjes over mensen en wat hen bezighoudt – en ik denk dat Hart van Nederland die verhalen als geen ander kan maken.